Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /var/www/omflash.dk/public_html/wp-includes/cache.php on line 33

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /var/www/omflash.dk/public_html/wp-content/plugins/sem-subscribe-me2/sem-subscribe-me.php on line 511

Strict Standards: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, non-static method UltimateTagWarriorActions::ultimate_query_vars() should not be called statically in /var/www/omflash.dk/public_html/wp-includes/functions.php on line 1252

Strict Standards: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, non-static method UltimateTagWarriorActions::ultimate_posts_where() should not be called statically in /var/www/omflash.dk/public_html/wp-includes/functions.php on line 1252

Strict Standards: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, non-static method UltimateTagWarriorActions::ultimate_posts_join() should not be called statically in /var/www/omflash.dk/public_html/wp-includes/functions.php on line 1252

Strict Standards: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, non-static method UltimateTagWarriorActions::ultimate_tag_templates() should not be called statically in /var/www/omflash.dk/public_html/wp-includes/functions.php on line 1329
JP2 - Fremtidens avis, eller? - omFlash();
Strict Standards: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, non-static method UltimateTagWarriorActions::ultimate_add_ajax_javascript() should not be called statically in /var/www/omflash.dk/public_html/wp-includes/functions.php on line 1329

JP2 - Fremtidens avis, eller?


Deprecated: preg_replace() [function.preg-replace]: The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /var/www/omflash.dk/public_html/wp-includes/functions-formatting.php on line 83

Strict Standards: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, non-static method UltimateTagWarriorActions::ultimate_the_content_filter() should not be called statically in /var/www/omflash.dk/public_html/wp-includes/functions.php on line 1252

Strict Standards: Non-static method UltimateTagWarriorActions::regExEscape() should not be called statically in /var/www/omflash.dk/public_html/wp-content/plugins/UltimateTagWarrior/ultimate-tag-warrior-actions.php on line 638

Strict Standards: Non-static method UltimateTagWarriorActions::regExEscape() should not be called statically in /var/www/omflash.dk/public_html/wp-content/plugins/UltimateTagWarrior/ultimate-tag-warrior-actions.php on line 638

Strict Standards: Non-static method UltimateTagWarriorActions::regExEscape() should not be called statically in /var/www/omflash.dk/public_html/wp-content/plugins/UltimateTagWarrior/ultimate-tag-warrior-actions.php on line 639

Strict Standards: Non-static method UltimateTagWarriorActions::regExEscape() should not be called statically in /var/www/omflash.dk/public_html/wp-content/plugins/UltimateTagWarrior/ultimate-tag-warrior-actions.php on line 639

Strict Standards: Non-static method UltimateTagWarriorActions::replaceTagWithLink() should not be called statically in /var/www/omflash.dk/public_html/wp-content/plugins/UltimateTagWarrior/ultimate-tag-warrior-actions.php on line 643

JP2 - Fremtidens avisDa reklamerne for JP2 oprindeligt startede fór jeg ind på jp2.dk, blot for at måtte konstatere at den ikke understøtter Firefox, eller alt andet end IE i øvrigt.

Men, nu er nysgerrigheden alligevel blevet så stor at jeg har valgt at valfarte ind i fremtidens avis, og det er ikke en helt uinteressant rejse.

First things first
For at komme igang skal man dog som skrevet bruge Internet Explorer, men derudover også Windows XP SP2 eller Windows Vista, have .Net framework 3 installeret.
Men her stopper det ikke, for man skal også registrere sig som bruger og downloade og installere et specielt stykke software - og først derefter kan man rent faktisk se hvad det hele drejer sig om.

I en verden hvor åbenhed og tilgængelighed er noget der står højt på dagsordenen, så synes jeg at det er en forfærdelig masse krav at liste op.
De skriver godt nok at det er fordi at det er en helt ny platform, som kun få andre bruger, og at det derfor kommer senere, hvornår det så end er.

De har ganske vidst et punkt der hedder “Demo af JP2″, men alt hvad man finder derinde er reklamen fra tv, endda i en version som man ikke kan pause eller slukke for lyden på, men som så til gengæld er så venlig så den looper uendeligt.

Et nyt interface
JP2 - 01
(Klik for at se billedet i fuld størrelse)

Det første der møder en når man kommer ind på selve avisen er et nyt interface. Det ligner lidt en hjemmeside, på grund af tab-navigationen i toppen, men det er det ikke.

Man kan naturligvis klikke alle de sædvanlige steder med musen (minus billeder, mærkeligt nok), men der hvor man først opdager at det ikke er en almindelig hjemmeside er når man højre-klikker.
Her er ingen mulighed for at kopiere link, åbne i nyt faneblad eller lign, men kun for at tilføje artikelen til en Artikel liste eller at udskrive den.

Det at man ikke kan åbne det i nye faneblade gør den helt ubrugelig som primær netavis, da det hos mange brugere er ved at være normal praksis, at man skimmer igennem en lang liste med nyheder og undervejs åbner det der virker interessant i et nyt faneblad.

Hvis man vil finde de artikler man gemmer på sin artikel liste, så skal man i øvrigt først klikke på “Mere” i toppen, herefter på “Artikel liste” og som det sidste på selve artikelen.
Selvom man derfor kan bruge den lidt som faneblade, så er de gemt godt af vejen. Til gengæld er det ganske smart at man kan bladre mellem alle artiklerne på ens liste med piletasterne.

Piletasterne
Og lige præcis piletasterne er nok det sted hvor den navigationsmæssigt adskiller sig mest fra en almindelig netavis, hvilket giver god mening, da man på mange håndholdte platforme ikke har noget der minder om en mus at klikke med.

Hvis man på forsiden trykker på pil op eller ned, så skifter man mellem de forskellige sektioner. Trykker man pil højre, så kommer man hen til den første artikel i den pågældende sektion, trykker man igen til den næste artikel. Trykker man derimod pil op/ned når man er inde på en artikel, så skifter man side i den pågældende artikel.

Responsen fra pilene er sådan set meget god, men der er ingen steder en forklaring på eller en visuel indikation af hvordan de virker, så man er nød til at gætte sig frem.
Ja, det bliver faktisk ikke engang nævnt at man kan bruge piletasterne, noget en pc-bruger jo absolut ikke tager for givet.
(Som note, så kan det i øvrigt nævnes at når man trykker pil højre, så kommer den næste artikel ind fra højre, men trykker man pil venstre og ender ude på en sektionsforside, så kommer det ind fra oven)

Til de store og de små
En af de ting der gøres meget ud af i reklamerne er, at avisen automatisk tilpasser sig alle skærmstørrelser, så det skulle naturligvis også prøves.

Her først et billede er en artikel i normal størrelse:
JP2 - 02
(Klik for at se billedet i fuld størrelse)

Og her et hvor teksten er blevet gjort større ved hjælp af stjernen i nederste venstre hjørne (en funktion som af en eller anden grund ikke kan bruges på forsiden):
JP2 - 03
(Klik for at se billedet i fuld størrelse)

Det er ikke tilfældigt at ingen online-aviser i dag bruger spalter, og JP2 er da også et tydeligt eksempel på hvor svært det er at udnytte dem optimalt når der ikke er et menneskeligt øje til at finpudsede små ting.
Det resulterer i en del horeunger, ord der deles over spalter og andre ting som nedsætter læsevenligheden.
Det ligner måske nok mere end avis, men spørgsmålet er om det er bedre at læse på skærmen(e)?

Men en ting er tekststørrelsen, noget andet om avisen rent faktisk tilpasser sig til de små skærme, så derfor forsøgte jeg også at skalere selve vinduet, med følgende resultat:
JP2 - 04
(Klik for at se billedet i fuld størrelse)

Det her er naturligvis et ekstremt eksempel, men kønt og brugervenligt er det i hvert fald ikke.
Om det i det hele taget ser sådan ud på en mobil med Windows Mobile skal jeg ikke kunne sige, da jeg ikke ejer en smartphone, og da JP2 har så specifikke systemkrav som det har, så kunne jeg desværre heller ikke teste det på min iPod Touch.

En forkert premis?
Efter at have leget lidt med JP2, så er jeg kommet til at tænke på om premisserne for at lave den har været rigtige fra start af.

Udover de ting jeg allerede har nævnt, så er en af de ting der fremhæves også, at man kan tage avisen med sig overalt. Med andre ord, at man kan hente dagens artikel, cutte netforbindelse og stadigvæk have mulighed for at læse dem. Men, hvornår og hvor oftre har man egentlig brug for det?

Har man en smartphone, så har man jo også GPRS, 3G, Edge eller noget andet, og selvom det ikke altid er vanvittig hurtigt, så egner det sig fint til netaviser, da tekst jo ikke er det tungeste i verden.
Har man en bærbar, så har man jo også et trådløst netværk, både derhjemme og på arbejdspladsen. Og de få gange hvor man ikke har adgang til et trådløst netværk, når man kører bil eller sidder i bussen, der vil man typisk alligevel ikke hive en stor bærbar frem.

De eneste steder jeg kunne komme på hvor det er rigtig brugbart er i flyet eller toget, men her er det jo også kun et spørgsmål om tid inden der kommer trådløst netværk.

Alt i alt, så virker det lidt som om at man har gjort det bare fordi man kan, snarere end at der er et behov for det.
Og den teknologifiksering synes jeg også er særdeles tydelig i programbjælken.

Her står der nemlig ikke “JP2 - Fremtidens avis” eller “JP2 - Avisen i din lomme” eller en eller anden tagline med mening for læserne.

I stedet står der “JP2 - Bygget på Windows Vista teknologi” - og det fortæller vidst ligesom det hele ;-)Del:These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • del.icio.us
 • digg

  Relaterede artikler:
 • No Related Posts

4 kommentarer

 1. Bjeld siger: (4. december 2007 kl. 18:59 )

  Deprecated: preg_replace() [function.preg-replace]: The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /var/www/omflash.dk/public_html/wp-includes/functions-formatting.php on line 83

  Hej Mads.
  Rigtig god artikkel!

  Jeg ville også selv prøve JP2 efter at have set deres “host” rå kopieret tv reklame koncept (HP Reklamerne). for at se om der evt skulle være usability inspiration at hente.

  …Men eftersom der nok går noget tid inden den understøtter Mac, så må jeg nok undvære.

  Din sidste linie:( “JP2 - Bygget på Windows Vista teknologi” - og det fortæller vidst ligesom det hele.) var en perfekt afslutning på din artikkel.

  Thumbs up!

 2. Mads Buch Stage siger: (5. december 2007 kl. 10:43 )

  Deprecated: preg_replace() [function.preg-replace]: The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /var/www/omflash.dk/public_html/wp-includes/functions-formatting.php on line 83

  Hej Bjeld,

  Tak for rosen :-)

  Faldt i øvrigt over en artikel der fortæller at andelen af sider set med iPhone allerede nu er højere end antallet af sider set med Windows CE, og det på trods af at der er solgt langt færre iPhones:
  http://blogs.computerworld.com/iphone_browsing_marketshare_closes_in_on_1

  Det fortæller jo lidt historien om, at det måske er telefonerne der skal tilpasses til nettet, fremfor nettet der skal tilpasses til telefonerne - og som minimum må det være drønærgeligt for JP2 at de mest aktive brugere IKKE kan se “fremtidens” avis.

  /Mads

 3. Thonbo siger: (5. december 2007 kl. 13:04 )

  Deprecated: preg_replace() [function.preg-replace]: The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /var/www/omflash.dk/public_html/wp-includes/functions-formatting.php on line 83

  det er lidt sjovt at de omtaler den her JP2 som fremtiden og får det til at lyde som om der ikke findes noget som dette - google har lavet et tool der gør du kan browser content du har været forbi offline og vælge bookmarks som de angiver man kan vælge artikler til sin liste - det her tool virker så bare til alt andet … pretty simple stuff

 4. Sebastian Engelbrecht siger: (17. december 2007 kl. 12:01 )

  Deprecated: preg_replace() [function.preg-replace]: The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /var/www/omflash.dk/public_html/wp-includes/functions-formatting.php on line 83

  Rigtig god artikel/anmeldelse - og tak fordi man nu sparer tiden på at prøve det selv :-)

  Sjovt, som aviserne krampagtigt holder fast i den gamle økonomiske model selv om det er tydeligt for enhver at de mere og mere lever på lånt tid - de har brugerne, de har organisationen og de har ressourcerne - hvis de var lidt smarte bruger de dem ordentligt NU til at ruste sig til fremtiden - på fremtidens præmisser…

  Men det sker jo nok ikke - men så slipper vi da for Jyllands Posten ;-)

Skriv en kommentar